Slik tar du vare på Lotus Belle-teltet ditt

Alle telt trenger vedlikehold uavhengig av kvalitet og hvilken etterbehandling de har fått. Ditt Lotus Belle-telt holder lengst mulig hvis du følger disse tipsene.

 

Last ned vår vedlikeholdsmanual HER (på engelsk).

 

Generelle råd

 • Pakk aldri sammen teltet når det er vått. Hvis ikke det kan unngås, bør det rulles ut og tørkes så fort som mulig (senest innen 24 timer). Til tross for dukens behandlinger er den fortsatt laget av bomull - et naturlig materiale som kan bli skadet hvis det utsettes for vedvarende fuktighet.

 

 • Bygg en plattform til teltet – på denne måten kommer du litt lenger unna en evt. fuktig jord og vekk fra mus, rotter og insekter (pluss at du får et godt flatt gulv og mer utsikt 😊 )

 

 • Unngå å plassere teltet direkte under trær, da blader kan gi merker på taket. En løsning kan være at du bruker overseilet vårt, som gir ekstra beskyttelse og er enkelt å ta av og vaske/impregnere på nytt.

 

 • Ikke heng opp vasketøy, våte klær og lignende over teltet da det kan sette avtrykk og påvirke vanntettheten.

 

 • Ikke plasser stoler eller lignende oppå teltduken da gnissingen kan lage hull.

 

 • Unngå å berøre teltet når det regner. Vannet kan "fastholdes" på de punktene der berøring har funnet sted og øker risikoen for lekkasjer.

 

 • Fjern smuss regelmessig ved å børste av (den tørre) teltduken med en myk til middels hard børste.

 

Merk: Du vil oppleve at ditt nye Lotus Belle-telt kan bli litt vått/fuktig innvendig i begynnelsen. Dette er helt naturlig – bomullsduken blir «mettet» av den første fuktigheten den får, noe som gjør at fibrene tetter seg sammen og gjør teltduken helt vanntett.

 

Unngå mugg og skimmel

Mugg og skimmel kan gjøre duken svakere over tid og få det til å se mindre innbydende ut. Det må derfor forebygges. Mugg og skimmel oppstår på steder med høy vedvarende luftfuktighet eller kondens. Dette gjelder både hus og telt. Det handler derfor om å minimere fuktighet og kondens i teltet ditt dersom du ønsker at det skal vare lengst mulig.

 

 • Sørg for å lufte teltet ofte, selv om det er lite brukt.

 

 • Unngå matlaging i teltet, ellers sørg for tilstrekkelig ventilasjon for å fjerne kondens fra matlagingen.

 

 • Sett våte sko og våte klær i entréen hvis du har det.

 

 • Kondens kan oppstå ved temperaturendringer - oftest utenfor sommerperioden. Her er det også viktig å lufte ut teltet og kanskje supplere med varmevifte eller lignende.

 

 • Vi gjentar - pakk ned teltet kun når det er helt tørt. Selv små fuktige planterester eller lignende kan faktisk ha nok vann i seg til å lage flekker med mugg hvis det ligger sammenrullet over vinteren.

 

 • Kjøp om nødvendig. en varmeovn eller avfukter hvis du opplever problemer med at det danner seg mugg og skimmel. Hold for eksempel teltet konstant på 16 grader eller med jevne mellomrom ved hjelp av en timer. Du kan også vurdere å plassere teltet på et mer solrikt sted hvis det står mye i skyggen.

Oppbevaring av telt

 • Sørg for at teltduken er helt ren og tørr.

 

 • Oppbevar teltet i posen som fulgte med Lotus Belle-teltet, eller en annen pose laget av pustende stoff.

 

 • Ikke pakk plugger, tau og PVC-bunnen i samme pose som teltduken, da dette kan skade den.

 

 • Oppbevar det på et tørt og godt ventilert sted.

 

Rådene er inspirert av selskapet www.hecht-johan.dk og www.teltcamping.dk

 


 

Gjør-det-selv: Rengjøring og impregnering av Lotus Belle telt

 

Gjørmeflekker: Når duken er helt tørr, kan det meste av skitt børstes av med en middels hard børste. Eventuelle resterende merker skal vaskes bort. Vi anbefaler at du bruker Ecover flytende tøyvask, da det ikke er for hardt mot dukens impregnering. Bruk en mikrofiberklut for å få bort smusset så godt som mulig. 

 

Nedbør fra trær eller alger: Umiddelbart finnes det dessverre ingen miljøvennlig metode for å fjerne dette etter vår orientering. Vår anbefaling er å bruke et ugressmiddel av god kvalitet, spray på og la det sitte i 10 minutter. Vask deretter av med rennende vann (ikke bruk høytrykkspyler, da dette fjerner impregnering).

 

Impregnering: Hvis du vasker teltet selv regelmessig, husk at det må impregneres på nytt før all impregnering vaskes av. Du trenger ikke å impregnere teltet på nytt etter hver vask, bare på for eksempel slutten av sesongen. Vi anbefaler Grangers Fabsil Universal Protector som impregneringsmiddel.